Khamis, 22 Disember 2011

Tutorial DIY: Flower girl headband

Salam pembuka bicara..

Hari yang sangat busy. Maaf pada yang lambat saya reply emel. Rasanya semua emel telah saya balas. Kalau ada yang belum dapat balasan emel dari saya, inform saya ye.

Hani, laptop dah ok. Tapi pendrive tak ok. Ingat nak beli pendrive baru je dari hantar balik pada company pendrive tu walaupun ada warranty lagi. Buat masa sekarang, guna pendrive adik.

Malam tadi masa pilih-pilih dokumen untuk delete dan print, jumpa la banyak tutorial dari Martha Steward. Tak jumpa link asal. Maaf ye. Rajin-rajin lah explore Marha Steward punye website. Rasanya ramai kot yang usha situ kan?

Kali ini saya nak share ini,


Ya! Flower girl headband. Ala, baca tajuk pun dah tahu kan?

Bahan nak buat pun simple-simple belaka ni.
1. Cekak rambut
2. Reben
3. Bunga
4. Daun
5. Gam
6. Gunting

Macam mana nak buat? Saya summarize kan di sini ye.


1. Gam hujung reben pada hujung cekak rambut.
2. Lilit ketat seluruh cekak dengan reben.
3. Gam lagi hujung reben pada hujung cekak rambut yang satu lagi.
4. Letak daun dan bunga di sebelah bahagian cekak dan lilit ketat dengan reben semula.
5. Pasti kan gam reben yang lilit bunga dan daun juga. Tak perlu gam pada bunga.

Senang je kan? Tapi saya tak buat lagi. Saya akan cuba buat nanti. Lepas tu, baru treaser boleh? hekhek. Dalam fikiran, recycle barang tunang hari tu je. Cekak je beli baru. Martha Steward guna reben 7 mm. Saya pakai reben yang sedia ada saja lah.

Selamat mencuba!

xoxo

9 ulasan:

Cik Tqah berkata...

wa..rajinnye DIY

maria fitria berkata...

like.. sila wat n tunjuk je.. hehe.. mlm td search gak psl ni n pg ni baru jumpe ur entry.. good luck.. :D

Anis_Apis berkata...

comelnya...nak buat gak...tp xde budak2 kecik nk pakai huhu...

dhiera, mila dh tutup blog ke? apa jadi? risau plak

CIK MAY berkata...

tgh berpikir jugak untuk ank2 buah yg berebut nak jadi flower gurl ni ha..haha..tapi tak kan bg dorang pki gaun..mungkin baju kurung je...sebab tema2 ala diraja konon..weks..;p

My Life's Journey berkata...

Ini idea sungguh bagus ..kalau de budak kecik yang jadi princess dihari perkahwinan ..


kalau tak pun ..kita sendiri pakai ..umi suke ni :)

Cik Azizah berkata...

wah cumel2...ada flower girl boleh la pakai.hehe

dhiera berkata...

@ cik tqah : jimat klo rajin DIY ni~ hekhek

@ maria fitria : insyaallah. bila dah siap nanti, saya buat treaser ok!

@ anis : meh kita jadi budak kecik yang pakai. hekhek. mila ok. jangan risau sangat ye~

@ cik may : bagi pakai baju kurung pun cantik jugak kan? ala-ala, gadis melayu sunti. hehehe

@ umi : kita dah taw dah umi suka yang macam ni. tengok kat rambut umi pun dah tahu~ hehe. joking.

@ jijah : masa wedding jijah nanti, cari la budak2 sekali ok!

Sha Rya berkata...

Wow creative... Sha suke.. For kids sgt kiut..
Thanks for the idea.. Manetau sha boleh buat gak nanti..
When the time comes.. InsyaAllah.. Thanks for sharing..

dhiera berkata...

@ sha : kan? sangat cute untuk budak2~