Selasa, 20 Disember 2011

Persiapan nikah: baju nikah idaman

Salam pembuka bicara..

Sebenarnya, saya dah finalize baju nikah. Semalam pun dah bincang-bincang dengan emak. yippie! Insyaallah, kalau tak ada aral melintang nak cari kain sementara tengah YES. hahaha

Ok, tahu! Saya nampak macam excited sampai mak kata kursus kahwin pun tak pergi lagi. Aja pulak dok complain "ei, ko jangan lah buat kerja awal-awal".

Ada sebab nya:
1. Saya tak suka buat kerja lambat-lambat. Lagipun, awal sebulan dari timeline ni dah kire ok lagi la kan?
2. Lagi takut, bila baca bad experience B2B yang lepas-lepas.
3. Takut juga kalau Z jadi masuk bomba. Kalau dia jadi masuk bomba, 2 bulan tempoh berkurung. Masa ni berutusan melalui surat aje la sebab tak boleh jumpa dan tak boleh guna handphone.
4. Orang yang akan buat beading nanti tengah pregnant. Tak nak kacau bila dah semakin sarat.

Saya ni jenis kalau dah kata macam tu, macam tu jugak saya nak. Tak akan jadi macam ni dengan mudah sekali. Walaupun ditunjuk dan ditayang seribu baju cantik sekali pun yang macam tu jugak saya nak. Tapi kadang-kadang goyah jugak bila tengok baju kurung songket. Saya terlalu inginkan baju songket tapi Z tak mahu. Sekarang ni tetapkan hati dengan baju pilihan kalbu. *Jangan tunjuk baju songket pada saya*

sumber: tak ingat sebab dah simpan lama. rasanya syahrir nurdin.

Begini lah serba sedikit baju nikah saya, insyaallah. Saya suka macam ni. Z lagi lah suka baju ni sebab sangat simple! Yang penting, biar suami makin sayang. hahaha. Saya akan tambah rona-rona pink supaya sesuai dengan tema. Mungkin akan ditambah sedikit lace supaya selari dengan veil. Kerja-kerja beading ditugaskan kepada orang yang terlibat dalam pencarian kain nanti. Si mak boyot itu.

Kain apa yang perlu dicari?
a) Kain crepe
b) Lining untuk inner
c) Lace lebihan kayu (sebab nak pakai sikit je)
d) Manik-manik

Kalau tanya saya kenapa tak nak guna kain chiffon? Jawapan nya, saya nak kan variety. Kain chiffon nak guna untuk baju bertandang. hek

pst: Eh, hari ni kami genap sebulan bertunang! wink wink. Semalam ada orang datang merisik lagi, nasib dah bertunang. Selamat ko Z.

xoxo

29 ulasan:

Honey Sakura @ eiMyLiciOus berkata...

uishhhh saham melonjak tuuu ada yg datang merisik dhiera...huhu klasss la dhiera....nsb da bertunang kan!!!!

FY berkata...

betul tu dear..jgn buat kerja last minute..nanti kelam kabut..cantik pilihan dhiera..all the best

dhiera berkata...

@ eimy : tu la.. naseb dah tunang. ayah pun cakap 'eh, anak aku dah tunang la'. hahaha.. bagitahu Z, dia tak senang bontot dibuatnya. hahaha.. eimy, tulisan kecik tu pun baca ea.

@ FY : tu la.. takut risiko kerja last minute ni~ thanx FY

My Life's Journey berkata...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhhh bestnya .. makin semangat umi baca tentang info dhiera ni ..ci citer ..ci citer :)


umi dengar kakak umi yg kat kl pi tau .. kat sana sale kain untuk pengantin tgah hotttt ... mesti best dhiera cari nanti :)

ilaSham berkata...

Wahhh..siap ada lagi 2..jaga2 dhiera *usik2 nakal*
Btw, cantik baju yang diidam2kan ~,~

The Junetastic Brides berkata...

Hi..salam perkenalan
We are new b2bs, tgh blogwalking jumpe blog ni :)
Setuju sgt2 ngn u, mmg kalo bole nak setelkan bende2 penting awal2, huuu cuak kdg2

deqla manjew berkata...

dhiera : tulisan kecik tp kaler meyah, xkan x bole nmpk kot..kan eimy kan? ehehhh

dhiera berkata...

@ umi : sayang umi! yke? kakak umi dah pergi shopping la ni ea?

@ kak ila : hahaha... dia tetap di hati~

@ The Junetastic Brides : alamak, panjang sangat la. nak panggil apa ea? itu la. kalau boleh nak setel awal. masa raya nanti, fokus untuk raya je~

@ deqla : eh, yela kan? tukar kuning la. hekhek

Epa Zarifa berkata...

hehe..naseb baik ye? dah kne ikat dulu,,

cantik! efa dulu baju tunang ikut mcm dlm gmbr tu... :)

tapi skng dah blur design utk baju nikah./.. :)

nini berkata...

ramainya peminat...=D

Anis_Apis berkata...

dhiera, bukan main saham melonjak2 haha...jakel tengah sale skrg ni...cuba2 la cekidaut hehe

dhiera berkata...

@ efa : yke? efa buat kat mana ye baju tunang tu?

@ nini : aik, mana pulak~

@ anis : hahaha... anis dah cekidaut ke? hukhuk

Honey Sakura @ eiMyLiciOus berkata...

hat tulisan kecik tu lagi nk baca...lagi kecik lagi teruja nk tau apa dia...ekeke sanggup copy ke word then besarkan....huhuhuhuhu

Cik Azizah berkata...

bahaya tu dhiera ade org merisik...kena kawen cepat2 ni..hahaha bagus planning awal2 kan dear..xla kelam kabut nanti...hehe

Juliet_iRa~" berkata...

wahh k.dhiera!

saham tinggi ni rmai dtg merisik..hee

cantik baju tu..simple!:)

Cik Nasha berkata...

wow..
dah tunang still saham melambung tinggi.. bertuah badan.. hikss.. ^_^v

ermm.. nice la design baju nikah.. jgn lupa sharing nnt.. :)

mrs irmidrza to be berkata...

heheh...memang org tgh tunang saham die tinggi...time ni la org tu nak merisik...orang ni nak ape2la..hehe...sian Z tak senang bontot ekkk..hheheh...

nway...cntik baju nikah dhiera!! bgus buat awal2...

dhiera berkata...

@ eimy : sampai copy dan besar kan lagi. hahahah

@ jijah : tu la. takut jugak pape jadi dengan baju sempat buat back up~

@ ira : hahaha... ape la ira ni

@ cik nasha : insyaallah dear~

@ rin : tu la rin. xsenang dia semalam. tp orang tu tak tahu yang kita dah bertunang. macam tu la~

Liya Laa berkata...

Wah..dah bertunang pn ade org nak risik. Amboi kemain.

Wen berkata...

ape sal aku baru tau blog ko yang ni?

My Life's Journey berkata...

Dhieraaaaaaaaaaaaaaa .. iye kakak umi dah shoping beli kain hari tu .. dapat free kain untuk pasangan die jugak .. bagus betul sale ujung tahun hihi

ayu berkata...

kite rasa kite pun dah kene start prepare.. xmau tangguh2.huhu

dhiera berkata...

@ liya : orang yang datang tu tak tahu~

@ wen : hehehe... sekarang dah tahu kan?

@ umi : yeke??? best ye.. dapat free lagi. dia shopping dekat jakel ke?

dhiera berkata...

@ ayu : bila majlis ayu? kita lambat lagi sebenarnya. ada dalam 10bulan lebih tapi prepare je dari sekarang~

Miss Ika berkata...

Cantik baju tu.
Wahh, ada lagi yang nak.
Lambat sebulan org tu. Ngeh3x

Lady WaiLiN berkata...

cuba kain duchess..lawo buat gaun n kain apatah namanya tuh..

dhiera berkata...

@ ika : simple baju kurung moden

@ wailin : kain duchess selalu ye lelaki yg pakai. untuk yang ini, saya prefer crepe atau crumple fabric je~

sh@nutz7 berkata...

serius ader org dtg risik lagik ker??
kelass ko dhiera!! ;p
hehehe
baju nikah cantek!
:)

dhiera berkata...

mereka tak tahu. jadi, maaf kan saje. hekhek. kita sangat suka kan baju ni~