Isnin, 14 November 2011

Progress checklist: bantal hantaran

Salam pembuka bicara..

Seperti dalam entri intip intai yang terbaru [klik sini]. Memang gambar itu adalah bantal hantaran.

Nampaknya ramai yang tak sabar-sabar nak tunggu saya review atau sediakan tutorial untuk bantal hantaran.
Tapi beribu kali maaf, bantal itu tiada tutorial kerana jeng jeng.. Gedik la dhiera ni.

Ok. Sebenarnya, memang plan nak buat sendiri.
Ada 2 pilihan samada nak buat guna polisterin atau pun fiber / kekabu. Lepas bincang-bincang dengan emak, emak kata kita guna fiber je. Tapi... hek

Ingat tak entri saya beli cadar hari tu? [klik sini]. Masa beli cadar time tu, singgah la satu kedai ni. Sakan nama diberi. Mak nak tengok harga tikar yang lipat tiga 9 x 9. Tapi tak ada. Hukhuk. Dekat area dorang letak tikar dengan carpet ni ada jugak dorang display toto semua.

Sekali tu, saya terjumpa satu bantal kekabu yang sesuai dijadikan bantal hantaran. Bantal ni memang steady. Apa lagi, saya usha-usha lah harga dia. Murah! Memang sangat murah! Buat yang pernah baca mengenai hantaran saya. [klik sini] Hantaran saya kan tak banyak. Ada 5 dulang je. Teruslah beli bantal ni 5 biji.


Nak tahu harga dia? RM15 untuk 5 biji. Ting!!!! Dah tahu kan harga sebiji bantal berapa? Murah kan?

Jadi, apa yang perlu saya buat hanyalah buat sarung bantal sahaja. Sebiji macam sarung bantal tidur tu. Buat siap yang berzip lagi. Bukan saya yang jahit ye. Saya tak pandai jahit. Kerja kursus kemahiran hidup ERT asa form 3 dulu tu pun saya hantar kedai je. Nasib ada kedai jahit dekat dengan asrama. Hahaha. Sarung bantal pula guna extra kain baju tunang. [klik sini]


Kerja pun senang. Jimat pun jimat. Tak payah nak hadap gam pistol segala. Beli yang readymade je.

Kalau ada B2B yang berminat tapi tak tahu nak cari kedai sakan ni kat mana. Boleh lah emel saya untuk saya beli kan tapi kos penghantaran ditanggung ye. Saya hanya tolong beli je. Emel saya ada kat sidebar. Kalau saya turun Klang, boleh la sekali harung ambil. Wink wink. Tapi kan, Sakan ni banyak cawangan. Perak ada, Selangor ada, Pahang ada, Kedah ada merata la dia ada.. Antara pernah masuk ke tak je.


Bajet untuk bantal hantaran ni:
Bantal = RM15 (Sebiji RM3)
Kain = Free sebab dah kira masuk dalam baju tunang
Hiasan disekeliling = RM29.40 (1 meter RM 4.90)
Upah jahit = RM40 (Hantar dekat orang sebab nenek saya ada banyak baju untuk dijahit dan dapat banyak tempahan bahulu. Musim orang kahwin kan? Naseb nenek jahit kan baju tunang free. 1 sarung RM8)

Jumlahnya adalah RM 84.40

xoxo

27 ulasan:

Suria berkata...

dhiera..!! glupp..
telan air liur dgr dhiera dpt beli bantal tu dgn hrga 3hengget..

suria pnh bli bantal tu 2pcs RM10 kt nilai 3.. :(

Cik Tqah berkata...

dear.. u beli kt sakan eh bntal tu?siyes rm3 je eh??

FarEast berkata...

aisey.... tipah tertipu.... ish.. heeee xdela.. faiz x terfikir langsung dhiera beli yg dah siap.. ingat dhiera buat sendri guna kekabu... ish.....

tapi seriously murah....

**knp la faiz dah siap buat dah bantal hantaran 2..ish.... klu x beli yg readymade jew.. sonang keje eden.. heeee

tapikan dhiera.. faiz mmg suka sgt2 colornye..... x sabar nak tengok hasilnye setelah digubah.. :)

dhiera berkata...

@ suria : yeke? bukan rezeki la tu. lepas ni tahu kan mana nak cari? wink wink

@ Cik Tqah : yup, beli kat sakan. harga dia memang rm3 je.

@ FarEast : faiz, ampun!! sebenarnya, kita pun rase takut nak reveal ni~ sekurang2 ye, orang yang malas2 macam kita ni memang suka ada yg readymade ni. huhu

alamak, faiz nak tengok yg dah siap digubah ke? malu2. sebab gubahan kita sangat simple. satu je pun kita buat. yang lain, orang yg sponsor tu yang siap2 buat deco. memang tak sama lah decoration setiap dulang. hu

FarEast berkata...

Pulak dah.... dhiera bukan malas lorh.. tapi bijak :)(ikhlas nie)

penjimatan tahap maksima kat c2.. huuuu

bestnyer ader org sponsor... faiz smua sendri tanggung.... klu ader sponsor pun my mucuk la.. sponsor duit.. heeee

xpe...lain2 gubahan pun ok gak.. 1Malaysia... erk bleh g2....

t review eaaaa yg dah siap gubah.. :)

My Life's Journey berkata...

Wahhhhhhhhhhhhhh memang pandai dhiera mengatur perancangan :)

~ NANA ~ berkata...

wahhh murah! untung u dpt harga yg cmtu :)

dhiera berkata...

@ faiz : hiks.. yke? memandai je faiz ni. insyaallah dear. nanti kita review k!

@ umi : kena plan untuk elak pembaziran~

@ nana : murah kan?

Q berkata...

Jimat banyak ni!!!:D and cantik plak tu..:)

nia berkata...

awkk sumpah cantik...! wah pinjam dulu boleh? muahahaha. cantiklah awk. murah kan.. untung awkk.. ♥

dhiera berkata...

@ Q : itu lah. thanx Q!

@ nia : kite tgk nia pun ada jugak bantal hantaran~

Honey Sakura @ eiMyLiciOus berkata...

tak terfikir lak nk pakai bantal nie....bestnyerrrrrrrrrrrr!!!! boleh guna semula lepas majlis kan kan kan...


psssttttt dhiera....awk kena tag giveaway lahhh. jom join ekekeke...

http://www.cheritera3march.co.cc/2011/11/giveaway-7-days.html

dhiera berkata...

@ eimy : tu la. buat yg berzip pun sebab nanti sape2 nak pakai, tukar sarung je~

elydalyla berkata...

wahh murahnye. memang berbaloi baloi. nanti lepas dah gune bleh buat sewa kan. hehe ;)

WuMing berkata...

biar betul.....RM3???

dhiera berkata...

@ ili : erm..mungkin mungkin~ lalala

@ wuming : betul la...

WaTy berkata...

rajin wat DIY :) nak jugak tapi tade mase :( hehehe

dhiera berkata...

@ waty : waty bz mengumpul wang sampingan. penat kot nak fikir DIY nanti~

cik.mila berkata...

ala comey nye dhira...jeles2 nk buat cmni..tp xsempat jek..huhu

WaTy berkata...

hhhahah betul2~~ :P upah orang buat je laa :P so kne kumpul duit banyak2 ni. ehheheh byk nk pakai :P i tak creative cam awk laaa :(

dhiera berkata...

@ cik mila : mila punya majlis bila?

@ waty : chaiyok waty!!

wailin berkata...

bantal biru tuh cantek...kalau letak bling2 yg stunning gitu...owhh mewahhh..kalau yg biru mmg cantek

dhiera berkata...

yeke??

Lady WaiLiN berkata...

biru cantekk

fatinfaqhtee berkata...

tak terfikir pon u boleh cari yg lagi jumat smpi cmneh. tapi i nyer bantal dh siappppp~

Cik Tqah berkata...

i da beli..kt kedah..memang murah.. 4 bijik rm 10 je

dhiera berkata...

@ wailin : yke?

@ fatin : tak pe lah. bukan rezeki agak ye~

@ cik tqah : tu dia. orang kedah pun dah jumpa bantal ni dekat sakan~ wink wink