Rabu, 23 November 2011

Tentatif majlis tunang

Salam pembuka bicara..

Ramai yang minta saya review hantaran dulu.

Tapi gambar dari pak su saya yang merangkap photographer e-day saya belum diterima lagi. Gambar dari kamera saya tak ada semua hantaran. Macam mana? Nak tunggu dari pak su saya ke? hukhuk.

Tapi saya sangat berminat dengan salah satu komen ni yang cadangkan review flow majlis pertunangan saya tempoh hari. Perjalanan majlis ni salah satu perkara yang penting dalam sesuatu event atau majlis. Nama formal bagi perjalanan majlis adalah tentatif. Penting sangat!

Majlis pertunangan saya bermula selepas zohor. Jadi, saya ceritakan melalui pengalaman saya la ye. Kalau nak tahu, saya mula mekap selepas zohor jugak. Mekap sendiri pandai-pandai bajet timing sendiri la kan?

Flow majlis tunang saya;

Solat zohor --> bacaan tahlil --> disscusion --> sarung cincin --> sesi bergambar sambil berkenalan. 

Jemputan kami adalah orang-orang masjid. Masjid depan rumah je pun. Lepas solat zohor di masjid, orang masjid semua datang ke rumah untuk bacaan tahlil dulu. Pertunangan saya buat sekali dengan majlis tahlil untuk arwah atuk, 2 orang kakak ayah saya dengan arwah tok bilal. Ini saja saya tahu. Rasanya ada lagi.

Lepas tahlil, panggil rombongan lelaki datang rumah (masa tahlil, dorang tunggu dekat masjid). Dorang sampai-sampai terus makan dengan orang-orang masjid. Lagipun, masa ni kira waktu lunch kan? Kesian orang Pahang lapar nanti.

Kemudian, baru lah mula sesi perbincangan. Saya tak tahu apa-apa sebab bergambar sakan dalam bilik~ hu.

Lepas bincang, kawan-kawan panggil saya keluar ke mini pelamin. (Surprise tak? Plan asal tak ada pelamin kan? Entri lain saya share ok! Last minit sangat pelamin ni 2 hari sebelum majlis!). Mula lah sesi sarung cincin risik dan cincin tunang pada pukul 2.42 petang.


Lepas tu, ada bacaan doa dan kemudian bergambar lagi.


Buat pertama kalinya, saya tayang tunang saya. wink wink

Rumusannya, flow majlis saya hari tu.

Solat zohor --> bacaan tahlil --> disscusion --> sarung cincin --> sesi bergambar sambil berkenalan. 

Itu sahaja.  Eh, ada lagi. Last sekali, sesi bungkus makanan untuk keluarga Z, saudara-mara saya, tetamu dan kawan-kawan bawa balik berkat bersama doorgift.

Ini berdasarkan pengalaman saya lah. Orang lain mungkin ada flow majlis yang berbeza dari saya bukan?

Nak tunggu review hantaran selepas dapat gambar dari OP ke tak?

xoxo

17 ulasan:

Cik Fifi berkata...

muka macam sama...hehehe

My Life's Journey berkata...

Best2 umi bace citer dhira..tak sabar nk tengok gambar yang akan dtng :)

Asfiza berkata...

comelnya awak dhiera...:)
as sanggup tunggu..!! :)) hehehe

Fariza berkata...

terpancar kegembiraan :)

Ezza Z berkata...

Baju cantik orangnya pun cantik.
Welcome to the club dhiera.

Honey Sakura @ eiMyLiciOus berkata...

yeaaaa.....review dah...

cincin2 eehehehehe....nak ushaaa sketttt!!! huhuhuhu

dhiera berkata...

@ ezza : thanx ya!

@ eimy : hek.. cincin pun kena ke? aip

fatinfaqhtee berkata...

congrat dhiera. majlis i lg 2weeks. nervous la !

dhiera berkata...

thanx dear... tunang jugak ye nt. jgn nervous2. hahaha. saya tak nervous tp bila nak sarung cincin tapi perasan eh, nape tangan shaking. lalala

~misshuny~ berkata...

hehe..hani nervous time nak kuar dari bilik jer...time tu siap suruh kawan2 dulu kuar..yela kan,rombongan belah laki memang nk tgk kita..dahla 1st time mekap..malu siott..huhu..
tp hani ase makcik dye yg sarung cincin tu lg nervous..sebab terketar2 jari dye..heheh...flow majlis hani pun start lepas zohor gak..tp xskali ngan tahlil la..=)

Juliet_iRa~" berkata...

comelnya dhira..

eh umor bape?

ntah2 kakak ira ni..heee

cik.mila berkata...

wah..akhirnye..nway congrate dhira :)

dhiera berkata...

@ hani : tak kan first time mekap? biar betul ni? yeke? makcik tunang hani tu takut banyak sangat kamera agak ye.

@ ira : ira umur berapa? kenal wani (arwani) anak cik za dok dahlia 1 tu atau efa (nahla norasyifa) anak cikgu jamilah dok dahlia 2. sebaya la tu~ lalalA

@ cik mila : akhirnya~ wink wink

~misshuny~ berkata...

mekap tu slalu la..tp hani mekap yg simple jer..nie 1st mekap yg meriah cmni..asa cam tebal sgt mekap tu..pdhl lau tgk nampak natural jer...tp yg pnting hari tunang tu,smua sdara mara ckp hani naik seri..haha..pdhal lum kawen lg..

dhiera berkata...

@ hani : yke? tak pe2. yg penting berseri2 kan?

Wanie berkata...

hehehe.tinggi nye en. tunang dhiera..

dhiera berkata...

@ wanie : tinggi kan? lebih 22 cm dari kite~