Khamis, 3 November 2011

Progress checklist: Baju

Salam pembuka bicara..

Hari ini, saya nak update checklist e-day nanti bagi point pertama persalinan. wink wink

a) Baju tunang
Seperti dalam entri intip semalam, baju tunang saya dah siap. Kos upah jahit free sebab nenek yang buat. Baju tu guna kain lace dan kain satin sahaja. Kain lace pakai sikit je. Beli 1.25 meter sahaja. Ada extra lagi. Kain satin beli 4 meter tapi bidang 60. Ada banyak lebih! Lebihnya, saya buat bantal hantaran. Total lost untuk baju tunang dan kain buat bantal hantaran adalah RM99. wink wink


b) Tudung
Tudung pun dah beli. Nak pilih warna tudung ni yang susah ni. Last-last ambil tudung warna green apple. Hopefully, tak nampak pelik. Tudung yang saya cari asalnya warna gelap sikit. Tapi tak jumpa warna tu. sobsob. Mak kata jangan lah beli tudung warna yang sama dalam simpanan, tak variety.


Nampak tak perbezaan warna dia. Ikut kan hati nak je pakai tudung berlabel "yang dicari" tu tapi awning tudung tu campur warna coklat, maroon dengan hijau. Maka, pasrah saja lah!

Tapi malam tadi, emak kata pakai tudung krim aje lah. Tak pun tudung warna gold gitu. Tak decide lagi nak pakai tudung warna apa. wuwu. Tunggu hari kejadian baru pilih. lalalala

c) Veil
Veil guna veil net sahaja. Done. Jumpa veil cantik dekat Jakel hari tu. Harga dia RM250. Tak mahu la saya beli. Sebab saya nak simpan banyak untuk honeymoon!


d) Kasut
Kasut ini pakai yang sedia ada sahaja. Dalam rumah bukan ye pakai kasut pun~ Kasut ini pun guna masa nak tangkap gambar outdoor saja kot~ Guna kasut yang beli bulan 5 hari tu.


Total semua tak termasuk kasut adalah RM128 sahaja. Semua sudah ready. Jadi, boleh tick pada checklist!

xoxo*hug and kisses*

18 ulasan:

Honey Sakura @ eiMyLiciOus berkata...

tema hijau...same lah kiter...huhuhu...bestnyerrr nenek boleh jahit baju....

My Life's Journey berkata...

wahhhhhhhhhhhhhhh cepatnya dhiera uruskan ..chayo2! dhiera ni memang tere hihihi :). Good luck dear ..muah

Fariza berkata...

wow. hampir siap kesemuanya. tahniah :) xpe kalau tudung lari warna sikit. fariza lg slumber. ehehehe. guna je apa yg ada.

Asfiza berkata...

terbaikkk :)

nia berkata...

cantik.. ta sabar tengok awkk pakai ^^ mesti lagi cantik ♥

dhiera berkata...

@ eimy : yke? eimy pun color hijau jugak ye..

@ umi : tq dear. muah jugak!

@ fariza : kan.. kalau pakai krim, tak weird sgt kot.

@ as : hek

dhiera berkata...

@ nia : sabar ye. 17hari lagi~

dhiera berkata...

@ nia : sabar ye. 17hari lagi~

FY berkata...

sweet sgt color hijau ni..

lovey's wife-to-be berkata...

tailor ana kata tudung cerah dr baju ley npk berseri.. erk tp ana cm x sokong klu gelap sikit cm ana.. rs kusam je muka :P xtau la, ana x yakin.. tp tetap berseri pny la :) best lah ade nenek bole jahit kan... huu gud luck!

dhiera berkata...

@ FY : me like~

@ ana : yke? ni yang macam confius ni~ grr

Iyrin berkata...

follow u back dear..
tgk kain pun tau mesti lawa baju tunang tu

dhiera berkata...

@ lyrin : thanx dear~

Ezza Z berkata...

Jarang ezza tgk org pakai hijau ni.
Mesti cantik bile dhiera pakai.
Veil sampai 250? mahal giler.

dhiera berkata...

@ Ezza Z : yeke? jarang ea? tak tahu lah cantik ke tak. hopefully ok la. hek

kan? mahal sangat la~ veil net je pulak tu.

cik nora saniey berkata...

wahh da siapp...oh nnt diera amik pic outdoor eh?mst cntik...

syahirooAhmad berkata...

oit dah nak kawin dah kawan aku sorng nih.. :) tak bagitahu pun kat blog satu lagi tu.. haish

dhiera berkata...

@ cik nora saniey : insyaallah ada~

@ syahirooAhmad : alamak, bukan tak nak bagitahu. tapi belum masa nya kot. nanti saya tetap jemput dtg kenduri gk~