Rabu, 21 Disember 2011

Persiapan kahwin : bajet kahwin

Salam pembuka bicara..

Semalam finalize kan semula bajet kahwin kami.

Yang dalam buku tu, bajet yang pertama. Paling complete dalam buku tu, detail sampai derma untuk tok kadi, derma untuk saksi semua ada dalam tu.

Yang dalam kertas A4, bajet kami kedua. Setelah banyak yang kami tolak itu dan ini. Total semua, tak kira lagi sebab dah gantuk. Baru kira bajet barang hantaran je. Bajet baju nikah dan resepsi juga sudah ada.


Watermark lain sebab laptop dengan pendrive sendiri perlu di format sebab virus-virus durjana dari adik saya yang balik bercuti dari UTeM. Sila abaikan lambang prudential juga sebab buku ini dapat free dari agen prudential saya.

Part bajet ni selalu cancel, tukar dan tukar. Nasib kami pegang prinsip, siapa yang nak dia yang bayar. hekhek. Sebelum ni, mak kata nak bayarkan tapi sebab bakal rumah kediaman kami nanti mak nak renovate jadi bertukar la kepada prinsip siapa nak, dia la bayar. Macam bunga pahar sabun mak yang nak, jadi mak la yang bayar. Doorgift pun begitu. Makanya, dari jumlah yang tak tercapai dek akal telah susut dan susut. Setakat ini dua perkara sahaja yang confirm saya kena leburkan duit sendiri.

Oh ya, kalau ada sesiapa yang nak bajet kedua saya tu dalam paper A4. Tinggalkan lah emel. Nanti saya emel selepas laptop dan pendrive pulih ye.

Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali sesuatu yang Engkau permudahkan, Engkau menjadikan kedukaan itu mudah sekiranya Engkau kehendaki. Murahkanlah rezeki kami dan tabahkanlah hati kami. Ya Allah, permudahkanlah urusan pernikahan dan perkahwinan kami.

xoxo

28 ulasan:

Asfiza berkata...

aamiin...semoga urusan Itu dipermudahkan...

bestnya...hehehe...

My Life's Journey berkata...

Bsetnya tengok kerja kawin ni .. mcm tu rupanya ..umi belum tau lagi cara perancangan nak kawin huhu

My Life's Journey berkata...

Bsetnya tengok kerja kawin ni .. mcm tu rupanya ..umi belum tau lagi cara perancangan nak kawin huhu

shafika fieka berkata...

pika pon ade buat..tp xde la sedetail dhiera..gud luck yang..=)

mrs irmidrza to be berkata...

ade buku wedding planner gak dheira? hehe..bgus2...

dhiera berkata...

@ as : terima kasih as.. amin

@ umi : umi belajar slow-slow ea.

@ pika : kadang-kadang benda yang simple pun boleh jadi penting juga. hek. good luck untuk pika jugak. wink wink

@ rin : buku ni kena ada. ke mana2 pun kena bawak. hekhek

Honey Sakura @ eiMyLiciOus berkata...

buku bajet kita sama....prudential....huhuhuhu

(kan da cakap eimy mesti usha yg mana org tak usha...huhuhuhu)

~misshuny~ berkata...

dhira ada emel hani kan?t bagi bajet tu leh..hehe...

::mai:: berkata...

detail nye awak...takpe tp kne buat kan...penting tu..neway, smoga smuanya dimudahkan..amin ya rabb

dOdOt_ShyG berkata...

insyaALLAH sumenye akan berjalan dgn lancar utk semua urusan kamu dhiera.. :)))

cik.mila berkata...

mila pun dh de buat buget2 nih..fuhh tgk duit y keluor mcm air..haha..haish nak kawen pnya pasal..hehe

NooR hEkmAt HasHiM berkata...

salam kenalan dhiera. wah.. bagus2, wat persediaan dari awal. moga semua di permudahkan.

dhiera berkata...

@ eimy : yeay!! kita sama-sama guna buku merah. hek. tu la, eimy usha yang bukan orang usha. hek

@ hani : jap2... kita xda buang emel dlm inbox. sepatutnya masih ada. malam sikit kite emel ye sebab laptop + pendrive dua2 masuk wad. he

@ mai : terima kasih mai.. amin. semua kena tulis takut ada yang tertinggal.

@ dodot : amin. thanx dear

@ mila : 2 la.. kawen punyye pasal. kadang2 tu nape la dulu asyik meronggeng je. klo tahu, simpan duit ptptn buat kawen.

@ noor hekmat : terima kasih dear. amin~

Tanpa Nama berkata...

Bole email saya tak?

pale_gle2@yahoo.com.

Thanks ye.Mudahan2 semuanya berjalan lancar

Cik Azizah berkata...

semoga di permudahkan yunk..sedar tak sedar banyak jugak duit keluar semata2 nak kawen..haha

nia berkata...

awk :) hye. email kita jugak. neyanaquiah@yahoo.com. semoga segala niat baik dipermudah Allah. amin amin amin.

Ms and Mr Red Ribbon berkata...

mesti banyak kan spend duit untuk kawen...
nak jimat sikit untuk dapatkan free baju kebaya kahwin sila join peraduan nie yer http://redribbonboutique.blogspot.com/2011/12/peraduan-kebaya-kahwin-by-red-ribbon.html

Cik Nasha berkata...

dhiera,
buku awk masih nampak kemas dan cantik..
sy punya buku bajet, alahaii.. dh nak terkoyak pn ada.. kenalah salin baru.. heehhe.. gud job.. :)

dhiera berkata...

@ tanpa nama : kita dah emel ye! terima kasih atas doa

@ jijah : walaupun tak byk yg kite dah mula kan, tengok bajet pun dah tahu byk keluar

@ nia : kite pun dah emel kamu cantik!

@ ms & mr red ribbon : itu la..tapi tak dapat join sebab contest tu untuk majlis mac-sept je~

@ cik nasha : hahaha... kita tak suka kalau buku dah comot. kertas nota belajar dulu pun semuanya masih elok2 sampai sekarang~

Zuhra & Iqi berkata...

Dhiera!

nak juga..emel yea zuhra_nurhayani@yahoo.com

smoga semua nye bjalan lancar yea..tgk planning dhiera bgus sgt..

bbakat jd planner ni!hehe..

cik chinta berkata...

dhiera, emel kt gak, kt langsung tade wat catitan, nampak je beli, nampak je bli T_T kalo ada catatan. ble tahu ape patot buat. plis eh..hihi..semoga persiapan awk berjalan lancar

nufaka@gmail.com

cik enul berkata...

sangat suka prinsip

"SIAPA YG NAK, DIA YG BAYAR.."

huhu...

dhiera berkata...

@ zuhra : kita dah emel. kindly check ok! amin~

@ cik chinta : kita pun baru emel kamu jugak. simpan tak semua resit ye tu?

@ cik enul : kalau prinsip macam ni, siapa buat dia tanggung la kan? hekhek

maryaaaaaaa berkata...

Dhiera, emel sy gak boleh.. sy pun jenis plan beli plan beli. tp part buidget x plan pun @.@

Thanks ye

dhiera berkata...

@ marya : emel maria apa ye?

ilaSham berkata...

Bagus Dhiera..saya takut nak tengok budget 2 semua..RM mengalir bak air sungai ;p

dhiera berkata...

@ ilasham : kena tengok jugak untuk monitor~

Tanpa Nama berkata...

nak budget tu sis ;)
nadyera@gmail.com
tqq