Selasa, 31 Januari 2012

Pengurusan berat badan

Salam pembuka bicara..


Hari ini rasa macam kurang sihat. Allergik dah kurang dah. Bibir dah tak berdenyut macam sebelum-sebelum ni. Tapi semalam sesuatu telah terjadi. Nak tahu? klik sini.


Maka, layan lah entri malas saya. Antara perkara utama dalam pengurusan berat badan (weight management) adalah mengetahui perkara asas ini.


Keseimbangan tenaga
Sistem dacing dalam kehidupan


Kedua-dua topik ni dah ramai dah yang tahu. Tapi masih ada yang lupa. Dua tajuk ini saya telah compile kan dalam word ini. energy balance.docx Ala, ringkas je dan senang nak faham.


Nak tahu lanjut, download di sini ya! [klik sini]


Tapi sebelum itu, ada beberapa perkara yang perlu diambil kira. Entri lain la ye saya bagitahu. Prefer saya tulis dalam word macam file atas ni ke tulis dekat entri?


xoxo

15 ulasan:

My Life's Journey berkata...

Dear tak sihat ke? dear rehat a ..banyakkan rehat ..penat sebab buat kerja2 diy ke dear? atau kerja kat opiz banyak? rehat2 ye :)

Tanpa Nama berkata...

ala tulis dlm entry la dhiera!! hehe :)

sitinazirah86 berkata...

dhiera alergik mkn daging ker?tunang ira seafood,kalau nak tgk dia mcm itik tu bengkak sana,sini mkn lah seafood,teruk gak tunang ira kene kalau da smpai alegik..kesian tgk..

dhiera berkata...

@My Life's Journey
umi, keje lab banyak kot. lalala

dhiera berkata...

@Tanpa Nama
tulis dalam entri ke? ok la~ hekhek

dhiera berkata...

@sitinazirah86
ira, kite allergik ketam dan udang. tapi udang tu takat makan setengah atau seekor ok lagi. kalau makan ketam memang efek ye sangat pantas. even terambil kuah dari ketam pun kena jugak. sobsob

ciksusu berkata...

kte pon alergic seafood..hhe;)

sitinazirah86 berkata...

dhiera ada amik ubat x?nak tau jugak mcmne nak buat ek.kalau mcmtu..

dhiera berkata...

@ciksusu
yeay!! geng~

dhiera berkata...

@sitinazirah86
kita tak ada amek ubat yunk. selalu ye kite elak kan..
kalau dah terkena baru kite amek, kite makan zyrtec. sebiji sehari. bengkak allergic cepat surut. kalau kulit tu merah-merah, kite amek h-cort cream~

syaz@rozelt berkata...

take care dear~

ChromaPhotografix berkata...

hello there! kami menawarkan pakej photography utk pelbagai event, murah dan hasil yang menarik
dan bpuas hati. sila sila lah singgah dan like page kami :) cepat cepat grab promotion! ;)

Cik Azizah berkata...

uit yang..take care tau!

Cik Nasha berkata...

cepat2 sembuh tau.. ;p

dhiera berkata...

@syaz@rozelt
thanx syaz