Selasa, 17 Januari 2012

Hunting kain nikah

Salam pembuka bicara..

Seperti yang saya dah maklum kan dalam entri semalam [klik sini]. Saya pergi hunting kain nikah dan sanding hari sabtu hari tu. Pergi shopping bersama mantan B2B.

Cik lijah yang suggest shopping KL dulu. Sebelum ni lagi memang dah discuss dengan Cik Lijah pasal design baju dan kami decide nak pergi beli kain ni together. Hari tu kan ada menang veil yang contest Cik Lijah buat, jadi dia kata takut tersalah beli. Sebab tu decide beli sama-sama. Yang rasa seronok nya lagi, Cik Lijah buatkan veil impian saya seperti dalam entri contest tu [klik sini]


Design baju nikah
Design baju adalah design simple je. Baju kurung moden dengan patch lace untuk sesuai kan dengan veil impian. Tema warna adalah baby pink dan putih. Kain yang dicari adalah kain plain chiffon, satin (lining) dan lace (nak patch lace)


Beli kain dekat mana?
Kain untuk baju nikah lah yang paling senang sangat nak cari. Jumpa kak Lijah dekat kamdar KL terus usha kain-kain dalam kamdar. Pergi tingkat 3 tak ada yang berkenan mungkin sebab dia macam messy kot. Jadi, tak minat nak cari dekat aras ni.

Turun dekat tingkat 2. Kamdar KL ni macam pelik sikit aras dia. Dekat tingkat dua dah tak boleh naik tingkat lain. Kena turun baru boleh pergi tingkat 3. hehu. Saya jumpa kain nikah yang saya cari dekat tingkat 2. Tapi lace beli dekat Jakel.


Review kain

a) Kain sifon 
Suka chiffon ni sebab dia berat sikit, senang jatuh dan boleh bagi efek flowy kan? Saya beli 7.5 meter sekali dengan kain untuk veil. Harga semeter hanya RM5 sahaja.

b) Satin. 
Satin dia lembut dan tak kasar. Sesuai untuk dijadikan inner. Tak ada la panas sangat. Harga pun murah RM4.80 semeter selepas diskaun.

c) Lace
Saya beli dekat Jakel. Sebab? Lace dekat Kamdar kurang cantik kata Cik Lijah. Memandang lace ni guna patch lace pada bawah baju dan veil, lace yang diperlukan sikit je la. Jadi, kami beli lace lebihan kayu. Maksudnya, lace yang dah tak boleh jual sebab tak cukup meter. Selalu ye orang beli lace dalam 2 meter ke atas kan? Tapi ini adalah spesis lace lebihan kayu ni macam 1 meter, 1.5 meter macam tu. Harga dia jauh lebih murah sebab kalau dorang tak lelong, tak ada orang nak beli.

Selepas selongkar rak lace lebihan kayu ni, jumpa la lace pilihan hati dan senang potong untuk patch lace. Lace 2 warna yang betul-betul kena dengan tema saya. Untung juga sebab lace ni 1.5 meter. Dorang jual RM35 sahaja.


Jumlah lebur
Total kos untuk beli kain nikah hanya RM 91.70 sahaja. Jadi, suka! Yeay.. Best shopping dengan orang expert sebab segalanya jadi lebih mudah. hehe


Kenapa tak cari dekat Jakel, Gulatis etc?
Untuk jenis yang sama, harga dekat kamdar lagi murah. Saya nak cari kain plain. Better beli dekat kamdar atau nagoya. Macam satin saya saya pakai masa bertunang hari tu beli dekat Jakel, semeter RM16 tapi panas jugak. Baju tunang tu sangat berat.

Kalau nak cari chiffon beaded, lace ke etc better pergi Jakel, Gulatis, Euro Moda semua ni. Sini pilihan lagi banyak dan cantik.

Sebenarnya nak singgah Muaz Textile jugak tapi sebab kesian dekat mom-to-be ni, tak jadi lah nak request macam-macam. Lagipun, kitorang dah penat nak jalan dah. Muaz Textile pun banyak kain-kain murah juga.


Treaser kain tak ada. Sebab malas nak tangkap gambar. Boleh? Next entri pasal kain baju resepsi pulak dan pasal diet selepas nya.

xoxo

19 ulasan:

iizla berkata...

jumlah lebur tak sampai rm100. suka suka suka!!!

aNNor berkata...

bestnye dpt jumpa cik lijah..mst comel kan..hehee...senang keje klw org yg expert ada skali.. :)

My Life's Journey berkata...

Waaa bestnya dengar citer ..bestnya ..kat sana kain cantik2 ..kat cni kamdar je ade ..nak nagis la .. teringin plak nak gi sane ..

mrs irmidrza to be berkata...

takdela mahal sangat ekk..ingat mahal giler nak beli kain2 nih..hehe..
kalu rin gi cari nnt cmner la yer...miza jenis crewet..ehehe..adehhh...beli kain tuk baju raya pun 2 hari miza survey..nak kawen lagi la teruk...hahaha..

cik.mila berkata...

waa jeles murah gila...mila beli kain nikah 120 lebih..tu pun kain biasa2 je.xtgk lagi bju nikah, entah jd ke x..huhuh

dhiera berkata...

@ iizla : saya pun suka suka suka jugak~ hehehe

@ annor : cik lijah ni rakan se uni dengan saya. satu fakulti lagi. hehehe. tu la, dia dah ada pengalaman. jadi sangat senang kerja ye~

@ umi : kalau AA ada buat promo, cepat-cepat booked tiket datang semenanjung. nanti roger roger taw~


@ rin : kena pandai cari. kalau chiffon biasa dengan satin biasa ni better beli dekat kamdar etc. melainan nak chiffon beaded, lace semua tu batu beli dekat jakel etc ok! tak nak la shopping dengan rin. nanti sakit kaki. hahaha

@ mila : tak pe la. dah beli. lepas ni kain murah tapi sedap pakai, ada di kamdar ok! jadi duta la plak. hahaha. bersabar ye sayang. semoga baju tu siap tanpa cacat cela nya~

Dira berkata...

wah, suke suke suke! suke bile tgok total perbelanjaan yg murah ni~ hehe.. nnt nk pegi cari kain kt kamdar la! sbb kite nak cari kain yg plain jugak :)

dhiera berkata...

@ dira : takat kain plain ni, cari dekat kamdar ok! good luck taw nt! ehehehe

CIK MAY berkata...

betol..my fren yg tailor pun suggest kat nagoya..sbb jakel tu mcm mahal sebab branding JAKEL tu je...saye bli sifon jugak.tapi eh..atin tu utk pe dear?

Hunny Kitty berkata...

happy shopping n prep! hehehehe

dhiera berkata...

@ CM : kawan CM yang buat baju CM ari tu ea? baju orange color tu? satin tu kite jadikan inner instead of guna lining khas untuk chiffon~ hehehe

@ hunny : thanx dear~

CIK MAY berkata...

aah...oh..CM amik kain lain yg mmg die da sll gune tok lining..rm2.80/meter tok lining...

Angah86 berkata...

wah...murahnye kain 2...
nnti leh la cri kat kambar.. :)
Tp angah nk cri tok bt veil je...
Baju nye bli siap je..kihkihkih...

ira berkata...

wahhh suke suke..skrg nie tgh cri chiffon coz satinnya da beli..hri tu tnya kat jakel chiffon 1m rm150 dah..pengsan dgr..tu blom lg campur lain2..kat mne dhiera beli kamdar tu??? kalau blh nk bli lace skalila..hehe

dhiera berkata...

@ CM : lagi murah ea? apa nama kain tu ye? kita ada gk cri kain lining khas utk chiffon tu tapi xtaw nama. jadi, beli je satin. hehehe

@ angah : saya punye kain utk veil pun beli dekat situ gak angah~

@ ira : mahal ye... pengsan. semeter plak tu. kite pegi kamdar KL.
lace murah cari dekat kedai usman dalam semua house.
klo nak pakai lace sikit macam kite beli lace lebihan kayu je dekat jakel. jimat.
tp lace yg cantik2 semua ni memang jakel, gulatis etc ni la. dorang punye lace memang xboleh lawan~ hukhuk

CIK MAY berkata...

name tak ingt laa..tp kwn yg tukang jahit tu yg tjuk tu kain tok lining...n die sll gune...klu die tak ckp, my ingtkan tu kain murahan utk pe tah..haha

dhiera berkata...

oooo... tapi lining chiffon ni lembut je kan kain dia. macam sedap2 pakai je. hehe

Tanpa Nama berkata...

de jupe kain chiffon rm5 smeter kt kamdar ade less 10% jd rm4.50 je smeter murah kn namanya chiffon lady silk kalu xsilap. Kain ni sesuai x kalu wat baju nikah?

dhiera berkata...

@Tanpa Nama
dear, kain tu lembut tak?
ke dia jenis kain licin?
kite xpernah perasan chiffon lady silk ni tp klo dia licin macam xsedap pakai dan panas sikit. better yang lembut.
chiffon kite pun chiffon murah jugak dl tp sedap je pakai~