Khamis, 9 Februari 2012

DIY : bantal hantaran nikah

Salam pembuka bicara..


Memang plan hari ini nak update pasal bantal hantaran. Kebetulan pulak anis ada tanya semalam.


Kalau pernah baca entri saya pasal bantal hantaran yang lepas (masa bertunang hari tu), saya guna bantal yang betul-betul bantal untuk buat bantal hantaran. Beli yang dah siap dari kedai sebab kebetulan murah. First time pergi, dia jual RM3 sebiji. Second time pergi dia jual RM10 untuk 4 biji. Sangat murah sebab dia pakai bantal kekabu.




Orang malas macam saya memang suka yang ready made ni. Ala-ala separuh DIY. Apa yang perlu adalah buat sarung untuk bantal ini sebab dari awal beli bantal ni memang dah decide nak guna balik masa nikah dan DIY pelamin.


Mula-mula, nak DIY pelamin sanding. Lepas tu, malas nak DIY. Nak booked dengan butik je. Sekali tu, sepupu saya yang memang menjurus ke bidang ni tanya samada perlu atau tidak hias kan bilik saya. Terus ting!!! Nak DIY pelamin jugak la. Material saya beli sendiri la kan? hehehe. DIY thingy lagi~ Gigih ye dhiera.


Hasil bantal ni masa bertunang hari tu adalah ini. Sarung bantal hantaran sama dengan baju tunang. Hahaha.




Kali ini untuk nikah bertema kan putih dan baby pink. Kain putih dah beli dekat nagoya sebelum bertunang sebab mula-mula nak buat baju nikah lelaki. Tiba-tiba beli baju melayu siap je. Daripada tak pakai langsung kain tu, saya buat lah sarung bantal hantaran untuk nikah.


Plan asal, nak cuba buat hiasan tepi atau penjuru yang berlainan dari bantal hantaran masa tunang hari tu. Tapi bila pergi kedai bunga masa cuti Thaipusam baru ni tak ada material yang cantik di mata. Last-last ikut lah plan bantal hantaran masa bertunang hari tu.




Kalau pergi dengan mak, mak mesti cari yang the latest design. Memang ada rambu-rambu baru sampai masa ni. Akak chinese ni tunjuk dekat mak yang warna dusty pink. Mak suka tapi saya tak suka sebab over bajet. Saya bajet nak beli rambu-rambu harga RM 5 semeter tapi rambu manik ni RM 7.90 semeter. Nanges la kalau beli sebab nak guna 12 meter. Mak tawar-tawar dapat lah harga RM 5 semeter. Itu pun sebab beli lebih 10 meter.


Saya rasa beli bantal siap macam ni sangat senang kerja. Kebetulan, murah. Lagi murah kalau sarung bantal tu boleh jahit sendiri. Saya upah orang. Mahal. Nak lagi jimat, jangan guna rambu-rambu manik atas ni. Guna yang kerawang lekat di penjuru ke guna yang macam tali dipintal-pintal tu ke. Yang itu rasa ye lagi jimat. He


Tajuk atas tu DIY la sangat~


xoxo

36 ulasan:

syaz@rozelt berkata...

Thanks for the idea dhiera..hii..x terfikir pon nak buat diy bantal nie..hihi

My Life's Journey berkata...

cantik ..pandai dear diy ni ..umi suke baca entri ni ..nak lagi nak lagi :)

S.U.R.I.A. berkata...

beli ktner bantal ..smpai murah noo.tu deaR?

Asfiza berkata...

bestnya dhiera dpt diy bantal hantaran...as sebab tak ada mesin jahit..dan malas..hahaha

dhiera berkata...

@syaz@rozelt
syaz nanti boleh lah try buat. hehe

dhiera berkata...

@My Life's Journey
umi, tak DIY sangat pun~

dhiera berkata...

@S.U.R.I.A.
kite beli kat Sakan yunk.. ada tak sakan kat tempat kamu?

dhiera berkata...

@Asfiza
as mesti tak bace betul2.. ke kite tak tulis betul?? errr...

kita tak reti jahit. upah orang jahit. paragraph last~ heheh

Nisa Dawi berkata...

best2 dapat beli bantal tu...sebab terpikir nk wat camtu, cuma gune styrofoam bentuk bantal...tapi pikir lepas tu xtau nk guna wat apa styrofoam tu kan...huhu.beli bantal boleh guna semula

Asfiza berkata...

as tak perasan..huhu..ampun ..

dhiera dah ada tmpat nak letak hantaran..

as tak beli apa pun lagi bekas letak hantaran..rasa mcm nak guna talam jer..hahaha...dulang yang besar kedabak tuuu...

choclairissa @ intan marliana berkata...

wah rajin dhiera..lepas ni bolehla sewakan kt sape2 berminat :)

dhiera berkata...

@Nisa Dawi
betul tu. try la cari dekat kedai bernama Sakan. Murah!

nak sewa kat kite boleh tapi warna sarung macam limited je. hehe

lepas kahwin baru kite plan nak sewa betul2 dgn buat sarung baru ikut request~ huhu

Cik Tqah berkata...

dhiera.. i xpakai bantal tu.. sebab mymom ckp berat n besar..last2 beli polisterin jugak :(

dhiera berkata...

@Asfiza
hahaha... kite nak gelak la plak dgn as ni. sowii

kite dah ada dah kaki dulang hantaran. guna yang sama macam gambar mase tunang dulu. itu nenek kite punye. kalau as nak pinjam nenek kite punye tu, kite boleh la tanye kan.

orang kampung pun selalu guna nenek kite punye~ hehe

dhiera berkata...

@choclairissa @ intan marliana
insyaallah.. merancang jugak nak sewa kan ni. hehehe

Cik Fifi berkata...

nak buat juga bantal hantaran ni...huhuhu

UyaRayza berkata...

rajin dhiera hehehe..dhiera nie kawan is eh? uya rapat gilos dgn mamt tue hehehe..kawan dari mane? owh yg mua uya tue nama die shishi..die mmg cntik giler kalo makeup..jns dgr pendapat org..tue yg best..besfren epy temerloh

Ila@Bella@Nabila berkata...

salam dhiera..
mana nak cari pasaray Sakan kat teluk panglima garang ni? Agak2 ada lg x harga RM10 utk 4 bantal?
email saya
abnulhisham.nabila@gmail.com

Miss Ika berkata...

Cantiknya rambu-rambu tu.
Curlasss! Hehe

"DIY lah sangat"

Part tu kelakar. Hehehe

dhiera berkata...

@Cik Fifi
hehehe... buat jangan tak buat fifi~

dhiera berkata...

@UyaRayza
kite dari form 1 sampai form 5 satu sekolah dgn is. form 1 dgn 3 satu kelas. rapat sangat dulu. selalu lepak sama-sama. hehehe

uya, nanti kita nak nombor contact dia ea. tak pe lah, kita emel uya nanti. hehe

dhiera berkata...

@Ila@Bella@Nabila
ila kite dah emel~

dhiera berkata...

@Miss Ika
ika, tahu tak pe. DIY la sangat~ pang!

Just^me berkata...

menarik! ada yg guna polistrin putih tu..and masuk kapas..tp bantal ni pun best jugak! =)

cik gold berkata...

murah btol la bantal tu...tingin nak beli gak ni :)

anamizu kaito berkata...

wahhhh kreatifnye dhiera ni.. tetibe x sbr plak rase nak kawen.. nak kawenn jugakkkkk!! hehehe




*ade smbungan kisah cinta zaim & anis..tp pnjg sketla..hehehe



luv,
cik ana

dhiera berkata...

@Just^me
nak mudah pasti ada cara ye. pang!

dhiera berkata...

@cik gold
nanti cik gold cari a dekat kedai sakan ea?

dhiera berkata...

@anamizu kaito
apa lagi dah temu jodoh cepat2 sikit. hehe

naulofah berkata...

bantal ni miza nampak kat kedai kawen temerloh...murah giler...rm2 jer..huhu..caya tak?? tapi miza tak borong sebab tak tau nak buat ape plus tak tahu nak hangkut cmner..huhu..nak buat bantal hantaran...pakai polisterin..senang..hahah..pemalas nyer orang..

best gak kan..tibe2 terkeluar 1 idea..huuu..=)

neng ana berkata...

eh bantal ni! dulu da beli.tapi tak tau bajet nak guna berapa.sekali tak cukup..bila cari lagi, tengok dah takde.huhu.kat tempat dhiera ada lagi?boleh belikan tak?
*mengharap ada lagi.huhu

dhiera berkata...

@naulofah
idea ape yang terkeluar tu miza?

dhiera berkata...

@neng ana
kita boleh je tengok kan. nak berapa banyak yunk?

neng ana berkata...

dhiera,saya nak lagi 4 biji..tengok2kan ekh.tq so much dhiera.harap2 ada lagi..huhu

neng ana berkata...

dhiera, sy da jumpa bantal tu kt batu pahat.lg murah dr tmp saya.seronok!hihi

Tanpa Nama berkata...

Kedai kt temerloh tu kt mne?