Rabu, 4 Disember 2013

Live from Bidor!

Salam pembuka bicara..


Akhirnya, dah masuk Disember! Cepatnya masa berlalu. Dah nak hujung tahun dah.


Cek balik azam untuk tahun 2013 ni, ada tak yang belum tercapai? Yang belum tu dah tahu mesti carry forward pergi tahun depan kan?


Minggu lepas kan saya cari rumah sewa dekat area Sungkai. Entri ini [klik sini]


Alkisah, susah sangat cari rumah dekat Sungkai. Akhirnya, saya dan suami memilih untuk cari di kawasan sekitar Sungkai. Dalam otak fikir, Trolak, Slim River, Bidor dan Tapah.
Trolak tak banyak sebab kawasan felda. Banyak homestay je sebab orang nak ke Hot Spring Klah kan.
Slim River tak banyak juga yang nak sewa. Kalau ada pun dah ada orang booking.


Ayah tanya pada kawan-kawan dia dekat sekitar Sungkai ni, ramai cadangkan Bidor. Maka, saya dan suami pun memilihlah Bidor tapi buat back up juga yang dekat Tapah.
Mula-mula, tengok rumah yang post dalam mudah.my.
Rumah dekat Bidor macam kurang privacy sikit sebab rumah nya sambungan rumah tuan rumah. Lepas tu, sewa mahal.
Tengok dekat Tapah. Memang suka sangat rumah dekat Tapah ni tapi sewa tak boleh kurang sangat. Lepas tu, kawasan taman baru. Orang pun tak ramai duduk situ lagi.


Terpaksa berpatah balik ke Bidor dan pusing-pusing segala taman yang ada.
Bila hampir nak putus asa tu tapi hati tetap berdoa semoga Allah pertemukan dengan orang yang baik hati yang akan cakap rumah ni nak sewa.
Dalam pukul 4.15 petang macam tu, dah penat, tiba-tiba nampak ada seorang remaja ni nak keluar rumah. Dia nak pergi picnic dekat Lata Iskandar ke Lata Kijang tah masa ni. Kedua-dua lata ni dekat jugak dengan kawasan rumah sewa baru saya ni.
Tanya dia tahu tak rumah mana nak sewa sebab tengok banyak rumah kosong tapi tak ada pun yang tulis untuk disewa ke apa.
Lepas dia cakap, "rumah ni nak sewa tapi mak saya je yang tahu nombor tuan rumah. mak tak ada. kerja sekarang".
Hati macam dah berbunga-bunga jugak lah. Tapi bila telefon mak dia, mak dia tak angkat. Sebab dia nak cepat, dia cakap saya cuba tengok kan dekat kedai bawah tu. Ramai orang letak rumah sewa kat kedai tu. Kami pun setuju lah tapi sementara dia tengok kan, saya dengan suami, mak dan adik pusing-pusing lagi. Mana tahu ada rezeki.


Tak lama lepas tu dia pun call balik, cakap ada rumah nak sewa dekat rumah kawan dia.
Kitorang ni dah la tak familiar kawasan situ, dia datang lah jemput kitorang dekat sekolah.
Budak ni baik sangat. Siap call kan tuan rumah tu lagi tanya dah ada orang nak sewa ke tak.
Alhamdulillah. Terima Kasih Allah. Terima kasih kerana memudahkan urusan mencari rumah sewa untuk aku dan suami.
Kami terus call untuk set appointment kebesokan harinya.


Besoknya, saya dengan suami dah kena bekerja. Mak dengan ayah yang tolong tengok kan rumah tu.
Mak cakap mak suka rumah tu tapi biasalah orang bujang yang duduk seorang faham-faham lah kebersihan rumah tu. Lagi-lagi, bila style balik rumah untuk tidur dan mandi je kan.


Hari Sabtu baru ni, berusahalah kami laki bini membersihkan rumah. Suami tangan sampai melecet sebab sental dapur yang banyak tahi tikus melekat-lekat. Bersihkan sawang, lap tingkap, bersihkan kipas, cuci tandas dan bilik air, sapu dan mop lantai.


Petang hari Ahad, barang-barang dari Puncak Alam sampai. Gambar ni je yang ada.



Semalam dengan kelmarin, kerja kami laki bini mengemas dan susun atur rumah pula. Tapi tak siap lagi. Hari ni baru sambung balik. Kejap lagi kami geraklah ni.


Sementara, rumah belum siap kemas, kami ulang-alik Bidor dengan rumah mak saya dekat Kuala Kubu Bharu. Sejam juga perjalanan. Tapi bawa kereta perlahan je la. Bukan lalu highway pun. Kan musim hujan sekarang. Bawa pun 60km/j. Baik tak kami? hihi. Tapi malam semalam suami bawa agak laju jugak, setengah je sampai rumah mak. errk


Jutaan terima kasih buat mak, ayah, nenek, adik-adik, dua pupu dan beberapa orang kat kampung tu yang tolong pungah segala barang. Semoga Allah membalas kebaikan kalian. Terima kasih jugak atas doa kalian semua!


xoxo

4 ulasan:

Petak Bunga berkata...

selamat berjiran baru..:)

Petak Bunga berkata...

selamat berjiran baru..:)

Deqla Manjew berkata...

mmg bz la kan nak pindah rumah ni.. pas masok tu nak kemas lagi.. nak deko2 ye dak.. hihi.. deqla pun x lama je lagi nih..

Iza Fiza berkata...

Kita pun pindah lg dhiera.penatnya kemas brg.huhu