Ahad, 17 Januari 2016

Throwback Dzikri in Tummy: Trimester 2

Salam pembuka bicara...


Kita habiskan entri-entri dalam draf segera yang boleh. Alang-alang dah taip half masa preggy dedulu, kita selesaikan terus suapay tidak uat kerja separuh jalan.


===============


Alhamdulillah dah masuk trimester kedua. Lega??? Belum lagi. Pengalaman lepas gugur semasa kandungan usia 14 minggu. Saya nervous tapi sentiasa doakan yang baik-baik dan fikir yang baik-baik.


Sepanjang trimester kedua ni ada lagi simptom dan alahan yang baru berlaku terutamanya:-

  1. Muntah-muntah setiap petang. Pelik kan? Masa trimester pertama tak ada pula macam ni
  2. Gusi berdarah
  3. Perut semakin membesar. Ini haruslah kan. Kekeke. Tapi saya belum beli baju baru lagi setakat ni.
  4. Sakit pinggang kerap sangat.
  5. Dapat rasa baby gerak. Yeay!


Visit 7 @ Home @ 14 minggu
Kali ni nurse buat lawatan di rumah pula. Tapi cek biasa-biasa je. Nak cek urin pun tak boleh sebab saya dah pergi peepee sebelum tu. Maka, cek tekanan darah dan perut sahaja
BP: 110/60 

Visit 8 @ Hospital @ 14++ minggu
Macam biasa bila ke hospital mesti la scan dating kan. Tak sabar nak melihat si kecil dalam perut ni. Alhamdulillah semua ok dan next check up di hospital selepas ni adalah seminggu sekali
Berat baby: 106 +/- 15g
Berat mak: Naik 1.9kg (oh my!!)
BP: 113/75 

Aspirin diteruskan sehingga minggu ke36. Gambar scan atas ni lah yang setiap hari saya belek sambil berdoa semoga dipanjangkan pengalaman hamil kali ini dan melahirkan anak ini dengan mudah dan selamat.

Visit 9 @ KK @ 15++ minggu
Check up kali ni menggunakan muka surat terakhir dalam buku pink saya tu. 
Berat mak: Turun 1.4kg
BP: 90/60
Hb: 12.8
Schedule untuk MOGTT minggu hadapan. Risiko saya untuk minum air gula ni sebab ayah saya ada DM dan mempunyai sejarah keguguran 4 kali berturut-turut

Visit 10 @ Hospital @ 18++ minggu
Macam biasa dating scan. Tapi kali ni tak best sebab dapat doktor lelaki dan dia pandai guna mesin ultrasoud pula tu. Dia siap boleh cakap "eh, mana kepala baby?". Ko rasa? nak hempuk pun ada. Selama ni scan elok je kali ni gitu plak kan. Nasib ada sorang doktor yang tolong betulkan doktor ni. Fuh. Tapi dia nak print gambar scan dan detail pun dia tak reti.
Hasilnya adalah:-
Berat baby: 230.59 +/- 34.59 g

Alhamdulillah. Baby membesar dengan jayanya. Dan saya sudah mula merasa pergerakan baby. Sebenarnya dah rasa pada minggu ke-16 lagi tapi rasa halus-halus ye. Ingatkan angin lapar bergolak dalam perut. Muahahaha.

Visit 11 @ KK @ 21 minggu
Rutin check up di KK seperti selalu. Kali ni dah boleh dengar jantung anak menggunakan doppler. 
Hasil check up hari ini:-
Berat ibu: Naik 2kg uolsss (Bahagia sangat)
BP: 110/60
Hb: 10.9 (Oh my, drop!)
Jantung baby: 148/ minit
Tinggi rahim: 21cm 
Result minum air gula pun dah keluar. Bacaan sipi-sipi je. Nasib lepas.
Bacaan puasa: 5.5 mmol/L
Bacaan 2 jam selepas minum air gula: 7.1 mmol/L
Kenapa cek tinggi rahim setiap kali pemeriksaan dekat KK? Tinggi rahim ni boleh menentukan samada baby dah engage ke belum, boleh juga detect sesuatu yang abnormal. Tinggi rahim ni sepatutnya sama tinggi dengan minggu kandungan. 
Disebabkan Hb drop dan berat 2kg dalam sebulan jadi marilah kita berjumpa doktor. Saya admit dalam seminggu 2 ni saya craving pada kopi. Hari-hari nak minum kopi. Sekali minum 1 jug. Ko hado? 

Visit 12 @ KK @ 24++ minggu
Satu je nak cakap bahagia sebab dah tak ada muntah-muntah dah. Hasil check up kali ni:-
Berat ibu: Naik 3kg (Hahahaha)
BP: 90/70
Hb: 10.6
Jantung baby: 148/ minit
Tinggi rahim: 24cm
Again. Kena jumpa doktor la kn. Waktu ni saya dah mula rasa gatal-gatal di bahagian aerola dan siap luka kecil tapi saya tak maklum pada doktor mahupun nurse lagi. Next check up schedule setiap 2 minggu plak sebab Hb tak cantik.

Visit 13 @ KK @ 26 minggu
Check up kali ni semua normal. Alhamdulillah. Kecuali leukocyte 1+ plak. Wuu. Saya cakap mengenai gatal di aerola tu sebab dia getting worst. Doktor cakap itu adalah eczema dan preskrip aquos cream.
Berat: Naik 0.5kg
BP: 110/70
Hb: 11.4
Jantung baby: 142/ minit
Tinggi rahim: 26 minggu
Kedudukan baby: Cephalic

Visit 14 @ KK @ 27++ minggu
Dating scan di klinik! Yeay! Beberapa minggu lepas ada buat 3D dan 4D di klinik swasta, jantina telah dikenalpasti. Dating scan kali ni mintak doktor cek jantina semula dan sama plak dengan hasil 3D hari tu. Yeay! Boleh la pegi shopping baju baby nanti.
Berat ibu: Naik 1kg
Berat baby: 1071 +/- 156g
BP: 80/60
Hb: Tak cek sebab baru je 2 minggu lepas. Kan dah normal. Hihi
Jantung baby: 147/ minit
TInggi rahim: 28cm
Kedudukan baby: Cephalic
Minggu depan minum air gula lagi. Neves oiii sebab berat naik banyak ni.

Visit @ Hospital @ 28++ minggu
Dating scan lagi. Kali ni memang betul-betul bukan doktor lelaki dan siap berdoa spesifik nama doktor yang saya nak dia cek saya. Alhamdulillah, Allah makbulkan doa saya.
Berat baby: 1255 +/- 188.4g
Ukuran baby yang lain semua mengikut tumbesaran minggu nya. Alhamdulillah.
Tapi ada satu yang paling mengejutkan iaitu kali ni scan scan je JANTINA BERTUKAR! Ohemgee!! Baju dah beli. So, sekarang 2 kali scan jantina perempuan, 1 kali scan jantina lelaki. Acane ni? Mak neves!

Yang penting, second trimester akan berakhir minggu ini. Ya Allah, terima kasih kerana beri aku peluang untuk merasa hamil sehingga saat ini.



JANTINA DAH LAIN weh, baju dah beli. Siap ada gaun lagi! Cloth diaper pun dah beli. Redha je la kan? Nasib cloth diaper tu ada warna unisex jugak.

xoxo
dhiera

3 ulasan:

Suria berkata...

hahahahah habis tu pergi ke mana gaun² belaka tu? kihkih

dhiera preggy ni rasa lain² x dengan sebelum ni? hehehe
suria kali ni rasa berlainan sangat, hb pernah drop dari 11.1 ke 8.9 cuak gila.

kite xtau pun dhiera preggy, tau² dah bersalin..hehehe

Dhiera nadhirah berkata...

@Suria\
suria!!!!! ai rindu sama u.
gaun2 tu kite simpan je la buat pekasam. suria baby girl ke apa? meh kite bagi hadiah untuk baby suria.

aah, tiap kali preggy rasa lain2
dasat ye suria drop dr 11.1 ke 8.9. ni dah naik blom?

surprise gitu. tahu-tahu dah bersalin kn

MAY berkata...

Blh plk jantina jd lain2? Hehe. Kite redo je bli baju biru putih kuning oren. Sekali kuar boboi.. Hehe. Ok la x rugi. Masa qaira dl pun x bli gaun n pinky2. Tgu dah kuar komfem baru bli.